zioła na chrypkę

zioła na chrypkę

Chrypka to zaburzenie pracy fałdów głosowych krtani, mogące świadczyć nie tylko o nadmiernym obciążeniu strun głosowych, ale także o chorobie. Przyczyn pojawienia się chrypki jest wiele, m.in. przewlekłe zapalenie krtani, refluks, a nawet alergia. Jeśli mamy chrypkę dłużej niż cztery tygodnie zgłośmy się po poradę do lekarza.

W dzisiejszym poście skupię się na leczeniu chrypki jako podrażnieniu gardła. Polecę wam dwie mieszanki ziołowe i nalewkę z anyżu. Zioła działają powlekająco i przeciwbakteryjnie.

Pierwsza mieszanka na chrypkę

Liście podbiału, korzenie żywokostu kłącza perzu, kwiaty lipy, bzu czarnegoi szczawiu końskiego (po 3 czubate łyżki każdego ze składników) dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, ogrzewać na małym ogniu przez 15 minut, przecedzić. Porcję wywaru pić w ciągu dnia po 1 łyżce, aż do jego wyczerpania.

Druga mieszanka na chrypkę

Po 1 łyżeczce owoców kminku, ziela nostrzyka lekarskiego, owoców anyżu, liści mięty pieprzowej, 1 łyżkę liści babki lancetowatej, 2 łyżki ziela miodunki plamistej, 2 łyżki liści podbiału, 1 łyżkę korzenia prawoślazu lekarskiego oraz 1 łyżkę korzenia lukrecji dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 2 szklankami wrzącej wody, ogrzewać na małym ogniu przez 15 minut, przecedzić. Pić po pół filiżanki 4-5 razy dziennie.

Nalewka na chrypkę

3 razy dziennie przyjmować po 15 kropel nalewki na korzeniu biedrzeńca anyżu. Przez cały okres kuracji dbać o owijanie szyi ciepłym szalem. Przed snem wypijać 1 szklankę gorącego naparu z kwiatu lipy z dodatkiem 1 łyżeczki miodu (1 łyżkę kwiatu lipy zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 15 minut, przecedzić, dodać miodu i dokładnie wymieszać). Sposób przygotowania nalewki – 2 łyżki stołowe korzenia biedrzeńca anyżu zalać 2 szklankami 40-procentowej żytniej wódki, odstawić w ciemne miejsce na 7 dni, a następnie przecedzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *