Werbena – rozkurczowe zioło o wyjątkowych właściwościach

Werbena pospolita

Werbena jest obecnie mało popularną rośliną leczniczą w naszym kraju.  Działa wykrztuśnie, rozgrzewająco, wzmacniająco i żółciopędnie.  Pochodzi z Afryki i Australii. Rodzina werbenowatych jest szeroko rozpowszechniona i jest reprezentowana przez 200 gatunków kwiatów. Przybiera wiele różnych nazw, a niektóre z nich mają swoje korzenie w starożytnej Grecji: żelazna trawa, łzy Junony, żyły Wenus i siódme ziele Herkulesa, krew Merkurego, święte ziele, ziele Łaski, trawa gołębia, roślina czarownicy, żelazna roślina.

Do rodziny werbeny należy wiele odmian. Oto kilka z nich:

Kanadyjska – ten gatunek może kwitnąć do pierwszego listopada, dlatego floryści go uwielbiają i aktywnie uprawiają. W wysokości osiąga zaledwie 20 cm, kwiaty są biało-różowe.
Sztywna – bylina o liliowych kwiatach. Jego osobliwością są mocno wydłużone liście.
Buenos Aires – jest wysoka, dorasta do 120 cm. Kwiaty mają ametystową barwę.
Pachnąca, lub cytryna, – gigantyczna bylina, jej wzrost – 1,5 m do 2 m. Swoją nazwę otrzymała dzięki zapachowi cytrusów z miętą, który jest wyraźnie wyczuwalny, gdy pociera się liść.
Wielkokwiatowa – nazwa ta została nadana werbenie ze względu na największy rozmiar kwiatów, które zdolne są osiągnąć nawet 10 cm średnicy. Kolorystyka kwiatów jest zróżnicowana, mogą być zarówno ciemne jak i jasne.
Bonnara – pędy osiągają 1 m wysokości i są zwieńczone purpurowymi, parasolowatymi kwiatostanami. Kwitnie do późnej jesieni.
Piękna – werbena ta ma nie więcej niż 30 cm wysokości i kuliste kwiatostany. Kwiaty są małe, ale gama ich kolorów jest szeroka.
Mieszaniec – roślina jednoroczna w formie zwartego, rozgałęzionego krzewu. Pędy rosną nie wyżej niż 60 cm. Kwiatostan ma kształt pośredni między kłosem a parasolem, a paleta barw kwiatów jest bardzo bogata – od jasnych, białych i różowych do purpurowych, płatki mogą być zarówno jednobarwne, jak i z plamką pośrodku.

Ja przedstawię werbenę pospolitą.

Opis i hodowla – werbena pospolita

Werbena pospolita jest jednoroczną rośliną osiągającą długość do 80 cm, z prostą, prawie bezlistną łodygą, u dołu drewniejącą, zaś u góry rozgałęzioną z lancetowatymi, karbowanymi liśćmi, wyrastającymi w dolnej części zioła. Małe, jasnofioletowe kwiaty są zebrane w niewielkie kłosy. Liczne odmiany ogrodowe wybarwiają się późnym latem na odcienie żółci, pomarańczy, czerwieni, czerwieni z brązem. Środek kwiatów jest wypukły z ciemniejszym zabarwieniem. Kwitnie od czerwca do września. Po kwitnieniu powstają jasnobrązowe lub brązowozielonkawe orzeszki owocowe składające się z czterech części.

Rośnie na wysypiskach, poboczach dróg, brzegach pól uprawnych, na pastwiskach i ugorach. Zmodyfikowane odmiany zdobią ogródki i balkony. Jest rozpowszechniona w całej Europie, ale w Polsce dość rzadka.

Uprawa w ogrodzie

Werbena lubi słońce, ciepło i żyzną, próchniczną glebę, dobrze znosi suszę i lekkie mrozy. Nasiona wysiewa się późną jesienią pod zimę lub wczesną wiosną. Głębokość osadzenia nasion wynosi ok. 1 cm, odległość między rzędami 50-60 cm. Pielęgnacja roślin polega na podlewaniu i spulchnianiu gleby. Dobrze znoszą przesadzanie.

Surowiec

Do celów leczniczych wykorzystuje się liście i ziele w okresie kwitnienia. Surowce suszone są na wolnym powietrzu w cieniu, pod wiatami, na strychach, a w przypadku suszenia w suszarni, w temperaturze nie wyższej niż 40 st C. Termin zbioru: od czerwca do lipca.

Werbena – magiczne zastosowanie 

Werbena jest to roślina o bogatej historii, wiąże się z nią wiele legend. Od czasów starożytnych roślinie tej przypisywano magiczne właściwości. Łacińska nazwa jest pochodzenia celtyckiego, co wiąże się z tym, że Druidzi darzyli zioło wielką czcią.

Szacunek wobec werbeny wynikał z jej podobieństwa do dębu – świętego dla Celtów drzewa. Używano jej do oczyszczania świątyń i domów. Kapłani wierzyli, że leczy wszystkie choroby. Przygotowywali z rośliny magiczne i tajemne napoje. Zbierali się wiosną w bezksiężycowe noce, gdy Syriusz wschodził w gwiazdozbiorze Wielkiego Ogara, i zbierali werbenę do żelaznych mis, uważając, by nie dotknąć jej rękoma. Inną właściwą porą na zbiory był moment wschodu słońca, kiedy stopy były mokre od rosy. Wierzono, że werbena rozpala płomień miłości, godzi wrogów, odpędza duchy. Jej uprawa przyciągała powodzenie finansowe.
Zioło może jednak mieć także negatywną energię. Jeśli zbierzesz je w czasie pełni księżyca, zmielisz na proszek i posypiesz w mieszkaniu małżonków, zaczną się kłócić i mogą się rozejść. Jak widać zioło może przynieść radość, ale także ból i udrękę. Wszystko zależy od tego, kto, kiedy i w jakim celu je zbiera.

Werbena, działając pozytywnie, uczy wybaczenia, akceptacji i dodaje odwagi, pozbawia lęku, pomaga wybaczać. Do celów magicznych używano kwiatów, liści i młodych pędów.

Skład chemiczny

Surowiec zawiera glikozydy irydoidowe: verbalinę, verbenalinę, hastatozyd, dihydrocornin; glikozydy: verbaskozyd, izoverbaskozyd, martynozyd; flawonoidy: luteolinę, apigeninę, akacetynę; fitosterole, trójterpeny, olejek eteryczny, fenolokwasy.
Wśród jego składników jest werbeny szczególne miejsce zajmuje verbenalina, która ma szereg przydatnych właściwości: łagodzi stany zapalne i gorączkę, stymuluje tworzenie żółci, opiera się alergiom, usuwa skurcze.

Przeciwwskazania

Istnieje szereg przeciwwskazań do stosowania tej rośliny. Surowo zabronione jest przyjmowanie leków na bazie werbeny dla kobiet w ciąży, ponieważ jest to obarczone ryzykiem jej przerwania i przedwczesnym porodem. Zioło wywołuje skurcze macicy!

Nie należy stosować naparów i odwarów z tej rośliny w nadciśnieniu tętniczym, lub w przypadku indywidualnej nietolerancji poszczególnych składników. Niewskazane jest stosowanie zioła u dzieci poniżej czternastego roku życia i kobiet w ciąży. Również ciągłe i długotrwałe stosowanie leku może prowadzić do lekkiego podrażnienia błony śluzowej jelit.

Sekretolityczny środek na kaszel i w przeziębieniu – werbena

Wyciągi wodne i wodno-alkoholowe z ziela werbeny działają niewątpliwie sekretolitycznie, przeciwkaszlowo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, silnie przeciwzapalnie i immunostymulująco, napotnie oraz przeciwgorączkowo.
Zioło stosuje się wewnętrznie przy ostrych chorobach dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, krtani, tchawicy, a także w osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych, grypie, anginie, przeziębieniu, nieżycie oskrzeli, kaszlu, dychawicy oskrzelowej, chorobach wirusowych, obniżonej odporności na infekcje. Przywraca siły po długotrwałej chorobie i nadmiernym obciążeniu organizmu. Zawiera dużą dawkę witaminy C.
Odwar może być również stosowany do płukania gardła.

Werbena dla zestresowanych 

Werbena jest odpowiednia dla osób skarżących się na zły stan psychiczny, problemy układu nerwowego, w szczególności będzie miała pozytywny wpływ na stres emocjonalny, frustrację, a nawet epilepsję. Werbena ma również działanie tonizujące, co będzie niezastąpionym rozwiązaniem dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie i wyczerpanie. Jest ona jednym z niewielu ziół, które działając odprężająco nie obniżają ciśnienia. Można stosować zarówno w postaci naparów, nalewek jak i olejku w aromaterapii.

Wpływ werbeny na układ pokarmowy

Odwar z tej rośliny jest stosowany w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia okrężnicy, wrzodów i innych chorób przewodu pokarmowego. Werbena pobudza apetyt, oczyszcza organizm z nagromadzonych szkodliwych substancji i produktów odpadowych, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, ma działanie przeciwskurczowe, żółciopędne, przeciwbólowe.

Układ krążenia – jak działa werbena 

Roślina ma pozytywny wpływ na układ krążenia, oczyszcza, rozszerza i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i włosowatych. Obniża poziom cholesterolu i wzmacnia serce.

W medycynie ludowej Szwajcarii werbena stosowana jest dla pobudzenia laktacji, jako środek moczopędny i przeciwreumatyczny. Jest surowo zakazana podczas ciąży, ponieważ pobudza skurcze macicy.

Zewnętrznie

Zewnętrzne stosowanie werbeny jest wskazane w różnych chorobach skóry, egzemie, wrzodach, świerzbie, łuszczycy, wysypkach i trudno gojących się ranach. Jej odwarami i naparami płucze się jamę ustną przy bólach zębów, zapaleniu jamy ustnej i dziąseł, a także w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Ponieważ olejek z werbeny jest powszechnie uznawany za silny środek spazmolityczny, a także regenerujący i gojący rany, jest stosowany przez sportowców, gdy muszą przygotować do pracy napięte mięśnie. Dzieje się tak również dzięki zdolności oleju do rozgrzewania i stymulowania tkanek.

Olejek – do aromaterapii i masażu

Olejek eteryczny z werbeny, oprócz niesamowitego zapachu, ma wiele korzystnych właściwości: stabilizuje system nerwowy, poprawia nastrój, harmonizuje układ hormonalny, łagodzi skurcze, likwiduje stany zapalne skóry itp.

Werbena – co z niej zrobić

Najlepszym z preparatów werbenowych będzie napar sporządzony z 1 łyżki rozdrobnionego surowca na 220 ml wrzącej wody. Pić 2 razy dziennie po 200 ml. W przypadku nieżytu układu oddechowego 100 ml co 4-6 godzin, najlepiej z miodem lub sokiem malinowym.
Wskazania: osłabienie w przebiegu chorób zakaźnych, grypa, angina, przeziębienie, nieżyt oskrzeli, kaszel, reumatyzm, artretyzm, dychawica oskrzelowa, stany zapalne układu moczowego, skąpa laktacja. Choroby wirusowe. Obniżona odporność na infekcje.

Odwar: przepisywany jest pacjentom z problemami wątrobowymi. Ponadto, taka kompozycja jest dobra do czyszczenia naczyń krwionośnych oraz przy podwyższonym poziomie cholesterolu.

Do przygotowania odwaru potrzebne będą kwiaty i liście werbeny, lepiej, żeby były świeże, nie suszone. Zmielić roślinę leczniczą w takiej ilości, aby otrzymać 2 łyżeczki surowca. Zalewamy je czystą, przefiltrowaną wodą (nie więcej niż pół litra). Stawiamy kompozycję na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje – trzeba zdjąć z kuchenki i pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić i spożyć następnego dnia. Wypić na dzień nie więcej niż 200 ml, dzieląc porcję na kilka dawek. Przyjmować przed posiłkami.

Nalewka

Nalewka z werbeny stosowana jest jako środek tonizujący, napotny i przeciwgorączkowy w przeziębieniach. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, normalizuje pracę wątroby. Ponadto nalewka jest w stanie złagodzić stany zapalne oraz działa wyciszająco na układ nerwowy.

Do przygotowania nalewki potrzebna będzie butelka z ciemnego szkła. Wsypujemy do niej 50 gramów suszonych ziół i zalewamy 700 ml wódki gatunkowej. Zakorkować i odstawić na 3 tygodnie w miejsce niedostępne dla światła słonecznego (ale nie do lodówki). Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Gdy nalewka jest gotowa, przecedzić ją i zażywać po trochu łyżeczką: łyżkę przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Nalewka może być przechowywana zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce.

Źródła:

https://www.myjane.ru/articles/text/?id=16892
https://poleznosti.mirtesen.ru/blog/43283546573/Verbena-
https://medlib.net/verbena.html
https://leplants.ru/verbena/
https://magiyatrav.ru/mag-v3.html
https://yandex.ru/turbo/mrdachnik.com/s/gelenium-v-landshafte-uchastka?utm_source=turbo_turbo
https://www.homenature.ru/articles/honey-verbena-info/
Tajemnice energii ziół, Alla Alicja Chrzanowska
https://magazintrav.ru/verbena_trava
https://ecogolik.ru/blog-lafoi-18776/o-chyem-govorit-verbena-/
https://zen.yandex.ru/media/recepty/volshebnaia-verbena-5acb1dd9ad0f22da2dae0818
https://www.greeninfo.ru/wild_growing/verbena_officinalis.html/Article/_/aID/5879
www.rozanski.li

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *