Pokrzywa cz. II

Właściwie w każdej książce o ziołach napotykamy szeroko opisane właściwości pokrzywy.

Jan Biegański w „Nasze zioła i leczenie się nimi” pisał „w lecznictwie ludowym odwar z liści używany był do picia przy zaflegmieniu dróg oddechowych, przy pluciu krwią, przy dyzenterii, żółtaczce, febrze i wodnej puchlinie.” (dezenteria – infekcja bakteryjna)

Zdaniem dr Teresy Lewkowicz – Mosiej:  „Zarówno w liściach jak i korzeniach pokrzywy wyodrębniono substancje pobudzające wytwarzanie interferonów, bardzo pomocnych w schorzeniach wywołanych zakażeniami wirusowymi, w tym wirusami onkogennymi.”

Św. Hildegarda z Bingen uważała, że „świeże i młode pędy pokrzywy po ugotowaniu oczyszczają żołądek z zalegającego w nim śluzu. Doradzała również wszystkim, którzy zmagali się z wrzodami na skórze okład z lnianej chusty obficie nasączonej sokiem ze świeżych pędów pokrzywy i ostropestu plamistego.”  Św . Hildegarda zalecała, by łączyć pokrzywę z oliwą.

Nerki

Spożywanie pokrzywy ma bardzo pozytywny wpływ na nerki, przede wszystkim ze względu na działanie moczopędne. Badania wykazują, że dwutygodniowa kuracja ze świeżego soku z pokrzywy istotnie zwiększa objętość moczu u osób objętych kuracją. Dzięki temu oczyszcza ona nerki i zapobiega obrzękom, zwłaszcza nóg. Ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych metabolitów, mocznika i chlorku sodu nie tylko z moczem, ale również  z potem, przez co  likwiduje nadmiar chloru i sodu w organizmie. Skutecznie obniża ciśnienie. Przetwory z całego ziela: liście wraz z kłączem mają silniejsze działanie.

Pokrzywa potrafi spowolnić, zatrzymać lub nawet częściowo odwrócić postępującą niewydolność nerek,  leczy stany zapalne dróg moczowych ( w tym zapalenie i zakażenie nerek i dróg moczowych), kamicę nerkową, skąpomocz, mocznicę, dnę moczanową, krwiomocz, cukromocz i białkomocz.

Układ pokarmowy

Drugim układem,  na który pokrzywa ma zbawienny wpływ jest układ pokarmowy. Tutaj zioło działa pobudzająco na  czynności wydzielnicze żołądka, trzustki i wątroby.  Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, zapewnia prawidłowy przebieg procesu przemiany materii, zapobiega stanom zapalnym układu pokarmowego, przeciwdziała biegunkom.

Pokrzywa pomaga zatem w leczeniu chorób wątroby, śledziony, trzustki, pęcherzyka żółciowego i żołądka, wspomaga leczenie nieżytu jelit, zatruć,  zaburzeń metabolicznych. Podczas biegunek można ją pić jako naturalny elektrolit.

Cukrzyca

Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i może być stosowana jako wspomaganie leków przeciwcukrzycowych. Przy długim stosowaniu jest możliwe zmniejszenie dawek leków, ale to po konsultacji z lekarzem.

Evelka Stavelka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *