Olejek lawendowy i kwiaty lawendy

olejek lawendowy

Lawenda lekarska – Lavandula officinalis (Labiatae). Kwiaty, ziele i olejek lawendowy działają odkażająco, przeciwbólowo, uspokajająco, spazmolitycznie, żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozgrzewająco, napotnie, przeciwwymiotnie i przeciwzakrzepowo oraz przeciwobrzękowo. Wyciąg olejowy, alkoholowy, octowy stosowany zewnętrznie miejscowo drażnią i wywołują przekrwienie skóry, potem porażają nerwy działając przeciwbólowo. Zioło możemy stosować w postaci olejku lawendowego lub naparów z kwiatów. Olejek stosujemy raczej zewnętrznie, napar pijemy.

Skład chemiczny

Surowce zawierają olejek eteryczny, geraniol, terpineol, borneol oraz cyneol. Ponadto surowce posiadają antocyjany, kwas kumarynowy, kwas glikolowy, kwas walerianowy i jego estry, kwas ursolowy, herniarynę, kumarynę i garbniki.

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy możemy zrobić sami. W tym celu pół szklanki świeżych lub suchych kwiatów lawendy zalewamy 150 ml oleju lub lepiej oliwy o temperaturze 70 – 80 st C. Wytrawia się go 14 dni a następnie filtruje. Olejek lawendowy działa uspokajająco, przeciwbólowo i odkażająco. Możemy stosować go także do odprężających kąpieli.

Olejek lawendowy na skórę

Olejek lawendowy ma na skórę wpływ gojący, antyseptyczny, przeciwbakteryjny i przeciwświądowy. Ma działanie przeciwzapalne i lekko ściągające. Zapobiega również cellulitis oraz wspomaga leczenie rozstępów. Alkoholowe roztwory olejku a także napary lawendowe dobrze odkażają skórę, poprawiają krążenie krwi, zmniejszają łojotok i przyspieszają gojenie krostek i grudek przy zapaleniu łojotokowym, zapaleniu mieszków włosowych i trądziku. Łagodzą one przykry zapach potu poprzez swoje właściwości dezodorujące.
Olejek lawendowy można stosować zewnętrznie do leczenia opryszczek, ran, ropni, czyraków, odparzeń i owrzodzeń, oparzeń, schorzeń skórnych, niezbyt groźnych wrzodów, skaleczeń.
Polecam stosować go także jako codzienny tonik, zapobiegawczo, do przemywania skóry: suchej, normalnej i łojotokowej, w celu jej oczyszczenia, sprawienia lepszego jej ukrwienia oraz odkażenia.

Olejek lawendowy na nerwobóle

Olejki eteryczne rozcieńczone spirytusem podrażniają skórę, powodując jej zaczerwienienie, obniżają wrażliwość nerwów czuciowych, dzięki czemu zmniejszają odczuwanie bólu. Działają także przeciwzapalnie. Dzięki opisanym właściwościom olejek lawendowy jest często używany do nacierania przy bólach reumatycznych, neuralgii, podagrze. Pomaga przy nerwobólach, stawo- i mięśniobólach, przeziębieniu oraz po zmarznięciu i w chorobach układu oddechowego.

Olejek lawendowy – odprężająco
Niektóre składniki olejku lawendowego, jak linalol i terpineol wywierają bezpośredni wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i osłabiają spontaniczną aktywność ruchową ludzi i zwierząt. Pod ich wpływem zmniejsza się stan napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz trudność w zasypianiu. Łagodzi on objawy stanów lękowych i depresji. Już sam zapach działa łagodząco i odprężająco. Uśmierza bóle głowy i rozluźnia napięte mięśnie.

Olejek lawendowy do płukania gardła

Zioło często używa się do płukania jamy nosowo – gardzielowej, dziąseł, jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Do inhalacji

Pary olejku lawendowego działają silnie bakteriobójczo, stąd polecane jest jego stosowanie do inhalacji w schorzeniach górnych dróg oddechowych – zapaleniu oskrzeli, stanach infekcyjnych płuc, oskrzeli, krtani i gardła a także u palaczy tytoniu.

Zapach olejku

Olejek lawendowy jest szeroko stosowany w przemyśle alkoholowym jako aromat do win, likierów, wódek itd. Służy jako aromat do maści i kremów. Olejek lawendowy ma również szerokie zastosowanie w perfumerii i kosmetyce. Służy do wyrobu perfum i kompozycji zapachowych do aromatyzowania mydła i detergentów, do wyrobu wód toaletowych, płynów do kąpieli i wielu innych preparatów. Zmielone liście, kwiaty i pędy używane są do produkcji świec zapachowych, które podczas spalania wypełniają pomieszczenie aromatem, który pozwala pozbyć się komarów i innych owadów. Zapach suszonych kwiatów lawendy chroni odzież przed molami. Olejek lawendowy pomaga także w zwalczaniu wszy.

Kwiaty lawendy

Lawenda stosowana wewnętrznie w postaci naparu pobudza czynność wydzielniczą różnych narządów. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci przez komórki wątroby oraz jej przepływ przez drogi żółciowe. Dzięki temu usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Obserwuje się także słabe działanie moczopędne i napotne. Zioło wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg żółciowych oraz dróg moczowych. Przyczynia się do ustąpienia lub osłabienia bólu brzucha, a także kolki jelitowej wskutek przywrócenia prawidłowych ruchów perystaltycznych jelit. Działa wiatropędnie i przeciwwzdęciowo.
Napar i inne przetwory z kwiatów lawendy stosuje się także w nerwicach. Wyciąg z kwiatów lawendy jest jednym ze składników kropli Nervosol (Herbapol) o działaniu uspokajającym. Zioło działa także nasennie, rozluźniająco psychicznie i przeciwdrgawkowo.
Warto wiedzieć, że lawenda zwiększa laktację.

Napar z kwiatów lawendy

Napar z kwiatów lawendy sporządzony z 1 łyżki surowca na 1 szklankę wrzącej wody lub mleka pić 2-3 razy dziennie po 100-200 ml, lub 1 szklankę na noc, jako środek pomagający w zaśnięciu.

Działania niepożądane

Ja nie polecam stosowania olejku lawendowego doustnie, są jednak źródła, które na to pozwalają, ale w bardzo małych dawkach. Olejek lawendowy podany wewnętrznie w zbyt dużej dawce może wywołać stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit. Drażni też nerki i pęcherzyki płucne. Nie wolno olejku stosować doustnie przy współistniejącym zaostrzeniu choroby wrzodowej, schorzeń wątroby i nerek.

Działanie uspokajające mają także kozłek lekarski oraz melisa. Zapraszam do lektury: 

Kozłek lekarski Valeriana officinalis

Melisa część II

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *