Mięta dobra na czkawkę

Mięta – Mentha (Labiatae)

Wśród mięt wyróżniamy miętę  pieprzową, miętę polej, miętę polną, zieloną, długolistną i wiele innych. W sumie mięta liczy 25 gatunków oraz liczne odmiany. W Polsce można naliczyć kilkanaście dziko rosnących, chociaż podstawowych gatunków dzikich jest 6. Zdecydowanie najpopularniejszą jest mięta pieprzowa, jest ona obecna chyba w każdym domu. Jej zastosowanie jest wszechstronne i na pewno wynika z bogactwa jej składu. W liściu mięty pieprzowej znajdziemy: olejek eteryczny, garbniki, goryczki, fenylokwasy, flawonoidy (apigeninę, luteolinę i diosmetynę), karoten, kw. kawowy, kw. chlorogenowy, kw. ursolowy, kw. oleanolowy, betainę, argininę, fitosterol, tłuszcze, glukozę, ramnozę, sole mineralne (dużo boru, miedzi, sodu, żelaza, cynku, manganu, glinu, molibdenu i magnezu). Najlepsza jest mięta świeża. Można miętę zakupić u sprawdzonego dostawcy warzyw i regularnie ścinać wierzchołkowe pędy rośliny. Gdy jednak nie mamy takich możliwości bądź chęci, udajmy się do apteki lub zielarskiego po gotowy produkt. Do wyboru mamy suszone ziele mięty, nalewkę miętową, wodę miętową, eteryczny olejek miętowy oraz krople miętowe.

Napary, nalewki, krople, olejki eteryczne

A więc po kolei. Napary z suszonych liści mięty mają przede wszystkim walory smakowe. Nie są one bogate w wartości lecznicze gdyż olejki zawarte w mięcie szybko wietrzeją.
Dużo bardziej skuteczne w różnego rodzaju dolegliwościach są krople miętowe i dobrze jest zaopatrzyć w nie domową apteczkę. Przy niestrawności możemy kurować się również nalewką miętową, jednak krople są bardziej uniwersalne.
Woda miętowa jest idealna do pielęgnacji skóry problemowej, zanieczyszczonej, ze skłonnością do powstawania zaskórników i trądziku (również różowatego). Ogranicza ona produkcję sebum. Zmniejsza widoczność porów, nie zatykając ich. Stosowana na partie o nadmiernej potliwości (dłonie, stopy, pachy, plecy), zapobiega namnażaniu bakterii odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach, pozostawiając przyjemne uczucie odświeżenia. Łagodzi poparzenia słoneczne, ugryzienia owadów, swędzenie i zaczerwienienie skóry.
Olejek eteryczny jest przeznaczony wyłącznie do użytku zewnętrznego. Możemy go stosować na skórę po rozcieńczeniu dowolnym olejem, a także do inhalacji oraz kominka. Pomoże nie tylko przy katarze oraz kaszlu, ale także poprawi naszą koncentrację.

Lecznicze właściwości mięty

Mięta bogata jest we właściwości lecznicze. Możemy podzielić je na zewnętrzne i wewnętrzne. Zewnętrznie mięta przede wszystkim wspomaga układ pokarmowy oraz układ oddechowy. Zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry, działa przeciwbólowo oraz wspomaga koncentrację.

Mięta łagodzi żołądek, pobudza jego funkcje wydzielnicze, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, dróg żółciowych oraz moczowych. Działa także żółciopędnie i wiatropędnie, przeciwwymiotnie, przywraca prawidłowe ruchy robaczkowe jelit, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego. Mięta jest alternatywą dla olejku kminkowego i olejku koperkowego.
Ciekawostką o mięcie, którą możemy być zaskoczeni jest to, iż wypita ciepła , lekko posłodzona miodem, doskonale zwalcza uciążliwą czkawkę. Każdy, komu się ona czasem przyplącze wie, jak bardzo potrafi być ona uciążliwa.

Mięta wspomaga leczenie przeziębienia, działa wykrztuśnie poprzez rozrzedzanie zalegającej wydzieliny, ma właściwości chłodzące a więc obniża temperaturę ciała, działa przeciwzapalnie.
W stosowaniu wewnętrznym nie przekraczajmy zalecanej dawki 2-3 szklanek dziennie, czy też 5-6 kropli 1-3 razy dziennie (na miodzie lub cukrze), zależnie od potrzeby. Pamiętajmy także o przeciwwskazaniach, a do takich należą: kamienie żółciowe, nerkowe, niewydolność wątroby, wrzody przewodu pokarmowego, okres ciąży. Mięta jest niewskazana dla dzieci poniżej szóstego roku życia. W przypadku zgagi należy zachować ostrożność. Mięta neutralizuje soki żołądkowe, a zgaga może być efektem zarówno zbytniego zakwaszenia jak i niedokwaszenia środowiska żołądka, zatem może ona zgagę łagodzić, ale może też ją potęgować. Jeśli po mięcie czujemy nasilenie objawów, należy po prostu zaprzestać jej stosowania.

Zewnętrznie mięta nas wspomoże przy piekących oparzeniach, swędzeniu skóry, łojotoku, stanach zapalnych skóry, jamy ustnej, gardła, oczu, zapaleniu pochwy, ranach, owrzodzeniach, odparzeniach, przetłuszczających się włosach, zmianach alergicznych, ukąszeniach owadów, bólach mięśniowych i nerwobólach, stłuczeniach (doskonała z nalewką arnikową w równych częściach).
Kolejna ciekawa informacja: mięta poprawia koncentrację i łagodzi zmęczenie umysłowe. Pamiętajmy jednak, by nie wąchać jej zapachu tuż przed snem, gdyż u osób nadwrażliwych może wywoływać bezsenność.

Miętę kojarzymy z mentolem, tymczasem może ona zawierać mentol, ale nie musi. Zawiera go mięta pieprzowa, mięta kłosowa, mięta kędzierzawa, japońska i nadwodna. Za to mięta polej zawiera pulgeon i działa odstraszająco na owady.

Na koniec kilka wskazówek połączeń smakowych, każdy wybierze coś podług własnego uznania.

Przepis na napar miętowy

Wybornie smakuje świeża mięta zaparzona w mleku. Można dodać miodu lub soku malinowego. Miętę polecam mieszać z yerba mate. Dobrze smakuje z listkami cytrynowymi i owocami limonki, doskonała z trawką cytrynową – na wzmocnienie i pobudzenie. Harmonizuje dobrze z z imbirem i kardamonem. Wreszcie jako przyprawa doskonale pasuje do ryb, mięsa wołowego, drobiowego, baraniny, wieprzowego, do pizzy, spaghetti (poszarpane listki) i wielu zup oraz rosołu. Smakuje w sałatkach i na serach pleśniowych oraz dojrzałych (woskowych, żółtych). Jest przyprawą do sałatek i sosów.

Dobrze jest mieć miętę w domu, a jeszcze lepiej stosować.

Zapraszam do lektury innych moich artykułów, proszę o udostępnianie i komentowanie.

Evelka 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *