Macierzanka piaskowa – Thymus serpyllum

macierzanka

Tymianek lubi gleby suche, piaszczyste, kamieniste, siedliska dobrze nasłonecznione. Występuje na południowych stokach, skałach, kamienistych i piaszczystych stepach, łąkach stepowych, polanach borów sosnowych, kamienistych i rumowiskowych, słabo zadarnionych zboczach. Często tworzy trawy darniowe.

Macierzanka ma podobne działanie jak cząber i tymianek. Doustnie stosuje się napar 10% kilka razy dziennie, można dodać miód lub sok malinowy, np. przy gorączce, grypie, przeziębieniu, kaszlu. Jest to zioło bezpieczne w stosowaniu.

Opis

Tymianek (macierzanka) jest małym, pachnącym półkrzewem o wysokości do 35 cm. Korzeń jest stożkowaty, zdrewniały. Łodyga jest brązowa, cienka, pełzająca, zdrewniała u podstawy, pokryta ciemnobrązową korą i często ukorzeniona, tworząca korzenie przybyszowe. Jest rozłożysta na ziemi, rozgałęziona, z gałęziami wznoszącymi się lub podnoszącymi.
Liście małe, nakrzyżległe, bezogonkowe lub z bardzo krótkimi ogonkami, podłużne, eliptyczne, z gruczołkami punktowymi i długimi białymi rzęskami wzdłuż brzegu. Kwiaty małe, różowe lub różowopurpurowe, dwudzielne, zebrane w luźne, główkowate kwiatostany. Owoce są suche, rozpadają się na 4 kuliste orzeszki. Kwitnie od maja do jesieni. Owoce dojrzewają w sierpniu-wrześniu. Produkowane przez nasiona i wegetatywnie. Osiąga wiek 30 lat.

Surowiec

Surowcem farmakopealnym jest ziele macierzanki. Ziele zbiera się przed, w początkach lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40 st C.

Skład chemiczny

Olejek eteryczny, gorycz – serpyllina; flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy), witaminy (np. C). Wśród flawonoidów możemy znaleźć luteolinę, diosmetynę, apigeninę i skutelareinę. Olejek macierzankowy składa się głównie z cymenu, tymolu, cytrylu i karwakrolu.

Bakteriobójczo i przeciwzapalnie

Ta niezwykła roślina w olejku eterycznym zawiera tymol i karwakrol. Pierwsza z nich to substancja o silnym działaniu antyseptycznym, posiadająca właściwości bakteriobójcze. Tymol jest skuteczny nawet wobec mikroflory odpornej na antybiotyki. Stwierdzono również wysoką aktywność przeciwgrzybiczą tymolu wobec grzybów chorobotwórczych. Ma szkodliwy wpływ na tasiemce i niektóre glisty. Z kolei karwakrol jest w stanie niszczyć bakterie chorobotwórcze wpływające na mikroflorę jelitową oraz wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Układ oddechowy

Tymianek zwiększa wydzielanie gruczołów oskrzelowych, pobudza ruchliwość nabłonka rzęskowego górnych dróg oddechowych, rozrzedza flegmę i przyspiesza wydalanie produktów zapalenia i śluzówek. Działa rozkurczowo. Napar z tymianku jest stosowany jako środek wykrztuśny. Stosowane jest w leczeniu złożonych chorób zapalnych dróg oddechowych: zapalenie tchawicy, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli i płuc. Angina, astma oskrzelowa, krztusiec, katar górnych dróg oddechowych. Miejscowo do płukania w chorobach zapalnych jamy ustnej i gardła (zapalenie gardła, zapalenie migdałków, zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł). Gdy błony śluzowe gardła i krtani są suche, roślina działa otulająco.

Układ pokarmowy

Napar z tymianku zalecany jest przy zapaleniu żołądka, skłonności do zaparć i wzdęć. Tymianek jest w stanie unormować mikroflorę jelitową, poprawia trawienie i zwiększa apetyt. Ma korzystny wpływ na trawienie, pomaga pozbyć się uczucia ciężkości. Preparaty z tej rośliny stosowane są również w chorobach przewodu pokarmowego ze zmniejszonym wydzielaniem żołądka, atonią jelit lub skurczami. Pacjenci odczuwają zmniejszenie bólu brzucha i poprawę trawienia. Zioło działa wiatropędnie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza łaknienie i poprawia trawienie, działa ponadto rozkurczowo.

Na nerwobóle

Balsamy tymiankowe są zalecane przy zapaleniu nerwów i rwie kulszowej, a także przy nerwobólach i migrenie ze względu na ich zdolność do łagodzenia bólu. Zapalenie mięśni, zapalenie nerwów, zapalenie korzonków nerwowych.

Uspokajająco

Łagodne działanie uspokajające tymianku sprawia, że jest on doskonałym środkiem leczniczym w przypadku problemów z układem nerwowym. Depresja, bezsenność i kompulsywne lęki mogą być wspomagane przez poduszkę wypełnioną tymiankiem. Szybkie zasypianie i dobry sen w nocy są gwarantowane. Tymianek może być również stosowany jako środek uspokajający w zaburzeniach nerwowych, histerii, wytężonej pracy umysłowej, bólach głowy i nocnym nietrzymaniu moczu.

Wzmacniająco

Herbata z tymiankiem polecana jest jako środek, który ma działanie wzmacniające, podnosi odporność organizmu. Przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, ma działanie regenerujące.

Olejek macierzankowy

Olejek macierzankowy można zażywać doustnie w dawce 3-5 kropli kilka razy dziennie przy kaszlu, zapaleniu zatok, katarze, przeziębieniu, zaburzeniach wydzielania żółci, chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego. Wcierany w skórę (stopy, okolica krzyżowa, kark, kolana itd.) działa rozgrzewająco. Hamuje rozwój bakterii i grzybów, ponadto pierwotniaków. Podawany na czczo w wysokich dawkach pomaga w zwalczaniu obleńców pasożytniczych.

Olej tymiankowy

Wyciąg olejowy, najlepiej na oleju z oliwek, ze świeżego ziela macierzanki lub z dodatkiem olejku eterycznego macierzankowego działa żółciopędnie i reguluje wypróżnienia, lepiej niż czysta oliwa a oliwek. 1 część świeżego ziela skropić spirytusem i zalać 1 lub 2 częściami ciepłego oleju, macerować 7 dni, przefiltrować (lub pozostawić przez filtracji). Zażywać 1 raz dziennie po 1-2 łyżki dla oczyszczenia wątroby i dróg żółciowych oraz przy zaparciach. Olejek eteryczny macierzankowy w ilości 3-6 ml na 1 l oleju, wymieszać, zażywać po 1-2 łyżki na czczo przy kandydozie (Candida) przewodu pokarmowego, zaparciach i dla zapobiegania zastojowi żółci w układzie żółciowym. Ponadto do pielęgnowania skóry (jak balsam) słabo ukrwionej, suchej, ze świądem, ze zmianami ropnymi i podatnej na infekcje grzybowe oraz roztoczowe.

Preparaty – dr Różański

Napar: 2 łyżki ziela zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.; przecedzić. Pić 4-6 razy dz. po 100 ml;
Nalewka macierzankowa: pół szkl. ziela zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5-10 ml.
Alkoholmel Serpylli: do 100 ml nalewki wlać 100 ml miodu i sok z cytryny, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce.

Zewnętrznie

Odwar z tymianku pomaga przy problemach dermatologicznych. Jest doskonałym środkiem na czyraki, pomaga przy trądziku, zalecany jest do oczyszczania ropnych ran i wrzodów. Miejscowo do płukania w chorobach zapalnych jamy ustnej i gardła (zapalenie gardła, chrypka, zapalenie migdałków, zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł). Także w zapaleniu spojówek i błon śluzowych.

W kuchni

Listki macierzanki stanowią dobrą przyprawę do pizzy, carpatio, serów, sałatek, rosołu, sosów, mięsa, ryb i makaronów. Jest to rzeczywiście bardzo popularne zioło. Zdolność tymianku do wspomagania trawienia jest na przykład jednym z powodów, dla których dodaje się go do tłustych dań z wieprzowiny i jagnięciny. Tymianek jest również często używany podczas gotowania i tłustych ryb. W tym przypadku dobrze jest połączyć go z mielonym czarnym pieprzem. Aby dodać smaku i pikanterii panierowanej rybie, tymianek miesza się z mąką w proporcji 1:2. W krajach śródziemnomorskich tymianek w proszku jest często używany do posypywania serów i dań warzywnych. Należy pamiętać, że tymianek dodaje się do płynów na kwadrans przed podaniem, do dań głównych w trakcie gotowania, a do sałatek tuż przed podaniem.

Źródła:

https://foodandhealth.ru
Www.gramzdrowia.pl
www.rozanski.li
https://foodandhealth.ru
https://herbana.world
https://lektrava.ru
https://kiberis.ru
https://www.kladovayalesa.ru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *