Lucerna na wzmocnienie

Lucerna siewna

Lucerna siewna (alfalfa) – Medicago sativa

Zaczęto jej używać ponad 7000 lat temu w Azji, na Kaukazie, w Persji i w regionie europejsko-syberyjskim. Następnie roślina ta rozprzestrzeniła się na kontynent północnoamerykański i śródziemnomorski. Do uprawy roślina ta preferuje tereny zasiane, polany, stepy, nieużytki, przydroża, suche łąki, doliny rzek, obrzeża lasów.

Zioło pełni funkcję bioregulatora narządów i układów. Dzięki tej złożonej właściwości lucerna wykorzystywana jest do uzdatniania gleby oraz w medycynie i kosmetyce.

Opis

Lucerna jest wieloletnią rośliną zielną o smukłym kłączu i czterokanciastych łodygach, z wierzchu błyszczących lub owłosionych, o wysokości 40-100 cm. Łodygi liściowe są w połowie zrośnięte, na szczycie silnie rozgałęzione, mogą być wzniesione, szeroko krzaczaste lub płożące. System korzeniowy jest silny, penetrujący glebę do głębokości 10 m (w ciągu 3 lat). U wielu gatunków korzeń główny różni się tylko na początku wzrostu, później system korzeniowy wykształca szereg korzeni o podobnej grubości. System korzeniowy lucerny poprawia strukturę gleby, zwiększa przepuszczalność wody i powietrza oraz sprzyja gromadzeniu się próchnicy. Wieloletnie rośliny lucerny tworzą w ziemi wiele małych bulw, z których rozwijają się młode krzewy. Liście ułożone są trójdzielnie, przy czym liść środkowy jest nieco większy od liści bocznych. Blaszki liściowe jajowate lub podłużno-eliptyczne, górna część ząbkowana, z wierzchu nagie, od spodu często pokryta nalotem. Najbardziej typowe są listki środkowego piętra. Kwiatostan jest podłużnie jajowaty, kwiaty motylkowe o koronie fioletowej z ciemniejszymi żyłkami. Kwiaty zawierają 10 pręcików, przy czym 9 jest zrośniętych, a jeden wolny. Słupek 1. Owocem jest spiralnie skręcony strąk z nerkowatymi, jasnobrązowymi nasionami. Kwitnie od późnej wiosny do jesieni. Okres kwitnienia trwa od czerwca do lipca.

Surowiec

Surowcem zielarskim jest korzeń, ziele, kwiatostany i nasiona lucerny. Kwitnące wierzchołki lucerny należy ścinać w początkach i w czasie kwitnienia, suszyć w ciemnym miejscu, w naturalnej temperaturze. Surowiec można również przetwarzać od razu po zebraniu, w stanie świeżym. Okres trwałości surowców – 2 lata.

Skład chemiczny

Surowiec zawiera kwasy organiczne (jabłkowy, maleinowy, malonowy, chinowy, fumarowy, alfa-ketoglutarowy, szikimowy), aminokwasy, kumaryny (medikagol, skopoletyna), izoflawony 0,5-3% (kumestrol, biochanina A, daidzeina, formononetyna, genisteina), saponiny – 2-3% (aglikony: kwas medikagenowy, sojasapogenole A-F, hederagenina), fitosterole (kampesterol, cykloartenol, beta-sitosterol, alfa-spinasterol, stigmasterol), witaminy (karotenoidy, B1, B2, B6, B12, C, E, K1) oraz alkaloidy (stachydryna, trygonelina, homostachydryna). Ziele lucerny zbierane w początkach kwitnienia zawiera nawet 24% białka. W czasie kwitnienia górne odcinki pędów zawierają 18-20% białka. W popiele z lucerny stwierdzono znaczne ilości wapnia, fosforu, potasu i manganu, żelaza, cynku oraz miedzi. Wśród aminokwasów zidentyfikowano walinę, lizynę, argininę, leucynę, izoleucynę, tryptofan, fenyloalaninę, metioninę i treoninę. Zawartość beta-karotenu wynosi 6,24 mg/100 g. Lucerna jest zasobna w barwniki) chlorofil, zeaksantyna, beta-karoten, kryptoksantyna, wiolaksantyna, flawoksantyna).

Wszechstronność lucerny

Właściwości lecznicze lucerny są od dawna wykorzystywane przez ludowych uzdrowicieli w różnych krajach. Na przykład, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia żółtaczki. Hindusi stosowali go jako środek na stawy. Chińczycy uważają lucernę za główne lekarstwo na choroby układu trawiennego. W Bułgarii, na Węgrzech i w Rumunii jest stosowany w leczeniu zaburzeń endokrynologicznych ze względu na swoje składniki hormonalne. Lucerna jest korzystna dla prawie wszystkich narządów i układów organizmu. Roślina ta zawiera chlorofil, którego wzór molekularny jest podobny do wzoru hemoglobiny. Oprócz pomocy w utrzymaniu integralności krwi, chlorofil jest w stanie wiązać toksyny, pomagając w detoksykacji organizmu. Izoflawony zawarte w lucernie są fitoestrogenami, które mogą przynieść ulgę kobietom przechodzącym menopauzę.

Moczopędnie

Diuretyczne i łagodne właściwości przeczyszczające lucerny pomagają wyeliminować nadmiar płynów z organizmu, zapobiegając powstawaniu obrzęków i rozwojowi podagry. Lucerna jest skutecznym środkiem do zmniejszenia obecności kwasu moczowego w organizmie. Może on odkładać się w stawach w postaci soli, co może prowadzić do stanów zapalnych i bólu stawów. Dlatego też zioło to może być traktowane jako profilaktyka w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Zioło jest dobrym środkiem moczopędnym oraz przeciwkamiczym w układzie moczowym. Należy do ziół alkalizujących organizm (odkwaszających). Pomaga oczyścić organizm z toksyn i odzyskać siły. Działa przeciwobrzękowo i napotnie. W kamicy moczowej, skąpomoczu, kuracjach odtruwających i chorobach reumatycznych.

Przeciwmiażdżycowo

W ostatnich latach lucerna znalazła się w farmakopei wielu krajów Europy Zachodniej ze względu na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Spożywanie lucerny zwiększa elastyczność tętnic, obniża poziom cholesterolu w osoczu, zapobiega rozwojowi miażdżycy, stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie krwi. Saponiny zawarte w lucernie mają działanie przeciwzakrzepowe, zwiększając jednoczesnie krzepliwość krwi. Stosowana w chorobie wieńcowej.

Trawiennie

Lucerna może poprawić trawienie i pomaga rozkładać i wchłaniać tłuszcze. Młode kiełki lucerny mogą pomóc osobom cierpiącym na wzdęcia i zgagę oraz zapobiegać rozwojowi procesów gnilnych w jelitach. Zioło ma właściwości lecznicze śluzówki żołądka z zapaleniem błony śluzowej żołądka i wrzodami. Wzmaga apetyt, stabilizuje poziomu cukru we krwi. Działa lekko przeczyszczająco. W walce z otyłością i cukrzycą, kuracje regenerujące wątrobę i trzustkę. Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu – w leczeniu nieświeżego oddechu.

Wzmacniająco

Lucerna zawiera prawie kompletny zestaw witamin, wiele pierwiastków śladowych oraz dużo witaminy C. Dzięki temu poprawia ogólny stan organizmu. Wzmacnia odporność oraz silły witalne, szczególnie po operacjach i w okresie rekonwalescencji, w stanach zmęczenia i wyczerpania. Osłabienie serca, spadek masy mięśniowej, osłabienie mięśni, osłabienie psychiczne, depresja, stany nerwicowe, choroby degeneracyjne układu nerwowego. Ma właściwości tonizujące oraz silne działanie przeciwzapalne w walce z gruźlicą, zapaleniem stawów i chorobami grzybiczymi.

Przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Współczesne badania udowodniły antybakteryjny wpływ wyciągów z lucerny wobec licznych bakterii chorobotwórczych, np. Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus Właściwości przeciwgrzybicze wykazują glikozydy trójterpenowe.

Estrogennie i androgennie

Substancje czynne zawarte w roślinie (fitoestrogen stachydryna i 1-homostachydryna) regulują miesiączkowanie i zwiększają wydzielanie mleka u kobiet. Lucerna działa antyandrogennie i estrogennie. W zaburzeniach okresu przekwitania, choroba Hashimoto, przeciwzapalnie na gruczoł krokowy. Może być stosowana w leczeniu chorób takich jak endometrioza.

Przeciwzapalnie

Lucerna ma właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że może być stosowana przy zapaleniu pęcherza moczowego, prostaty, chorobie wrzodowej, zapaleniu stawów, reumatyzmie. Wspomaga gojenie się nadżerek, owrzodzeń, ran oraz pomaga w zwalczaniu infekcji.

Przeciwkrwotocznie

Macerat i pulpa lucernowa podnoszą stężenie czynników krzepnięcia krwi. Dlatego są zalecane przy niedoborze witaminy K oraz przy skłonnościach do krwawych wylewów podskórnych, sińców i krwiaków. Hamują krwotoki z nosa. Macerat na płynie Ringera działa immunostymulująco.

Zewnętrznie

Lucerna jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kosmetologii. Produkty do pielęgnacji skóry i włosów są wysoko cenione ze względu na swój skład chemiczny. Przede wszystkim lucerna jest niezwykle bogata w fitoskładniki, takie jak witaminy, białka, minerały i chlorofil. Wykazano, że arginina, tryptofan i teranina m.in. chronią skórę przed szkodliwym działaniem środowiska i wspomagają gojenie się drobnych ran. Fitoestrogeny i saponiny są przeciwutleniaczami, które są bardzo aktywne i spowalniają proces starzenia się skóry. Lucerna stymuluje regenerację tkanki łącznej. Przyspiesza metabolizm w naskórku i sprzyja szybszemu gojeniu się uszkodzonych tkanek. Głównymi cechami lucerny jako składnika kosmetyków są więc zdolność do ochrony skóry przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych oraz zmiękczanie i nawilżanie skóry odwodnionej. Skuteczny przy różnego rodzaju stanach zapalnych, wysypkach, podrażnieniach, szybkim gojeniu się ran, zapobieganiu łuszczeniu się skóry. Delikatne i skuteczne oczyszczanie dzięki właściwościom antyseptycznym. Stymulacja wzrostu włosów, odbudowa ich struktury, walka z łupieżem. W kosmetyce przemysłowej wyciąg z lucerny jest powszechnie obecny w tonikach, mleczkach i kremach.

Wskazania do stosowania lucerny: atopowe zapalenie skóry, trudno gojące się rany, oparzenia, odleżyny, zatrucia skóry, kuracje odżywcze i odmładzające, wypadanie włosów, przedwczesne siwienie włosów, skóra sucha, pomarszczona, zmęczona, atopowe zapalenie skóry, zmiany troficzne skóry i liszaje, stany zapalne i infekcje bakteryjne oraz grzybicze oczu.

Korelacje

Lucerna nasila działanie lukrecji, chmielu, kudzu, soi, koniczyny, juki, łopianu, szanty, tymianku i pluskwicy, szczególnie w kierunku wpływu estrogennego.

Dawkowanie

Wg oficjalnych monografii zalecane dawki wysuszonego ziela lucerny wynoszą od 9 do 30 g dziennie. Ekstrakty płynne 1:1 na alkoholu 25% – 5-10 ml 3 razy dziennie

Sproszkowane ziele lucerny można spożywać doustnie po 500-1000 mg 3 razy dziennie, najlepiej po uprzednim wymieszaniu z miodem, np. akacjowym. Niekiedy są zalecane dawki suchego sproszkowanego ziela wynoszące aż 5-10 g trzy razy dziennie. Nalewka z lucerny 1:5 na alkoholu 40-60% – 5 ml 2 razy dziennie.

Przeciwwskazania

Niestety saponiny lucerny w większych ilościach są toksyczne i uszkadzają krwinki. Lucerny nie podaje się osobom cierpiącym na układowy toczeń rumieniowaty, powoduje bowiem nasilenie jego objawów. Spożywanie lucerny i jej przetworów jest przeciwwskazane u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci.

Preparaty

Napar: 3-5 g/200 ml wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić, przyjmować 1-2 razy dziennie po 100 ml. Napar z suchego ziela lub kwiatostanu lucerny jest najmniej wartościowy. Działa jedynie moczopędnie, pobudza trawienie i apetyt, wzbudza wydzielanie żółci, lekko uspokaja. U dzieci wykazuje wpływ rozkurczowy i przeciwnerwicowy. Naparem można przemywać skórę zmęczoną, zanieczyszczoną toksynami, suchą, ze stanem zapalnym. Okłady z naparu na oczy (15-20-minutowe) również łagodzą podrażnienia i usuwają obrzęk, wysięk i zmęczenie.

Maceraty ze świeżego ziela lucerny stosowane są w dawce 50 ml 2 razy dziennie w menopauzie, przy niskim poziomie estrogenów i wysokim poziomie androgenów, przy skąpych miesiączkach, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, przy cukrzycy i chorobie wrzodowej żołądka. Podobnie działa pulpa uzyskana przez zblendowanie świeżego surowca z niewielką ilością wody zdrojowej lub płynu Ringera. Taką papkę lucernową zaleca się zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce przez minimum 30 dni.

Wodno-alkoholowe wyciągi: zalać świeży rozdrobniony surowiec (100 g) alkoholem 25-40% (700-1000 ml), pozostawić w ciemnym miejscu na przynajmniej 1 tydzień, po czym przefiltrować. Zażywać doustnie 1-2 razy dziennie po 15 ml. Wcierać w skórę przy łysieniu androgenicznym, po umyciu włosów.

Źródła:

https://nsp-info.com
www.rozanski.li
https://lektrava.ru
https://herbana.world
https://foodandhealth.ru
https://kccc.ru
https://agrostrana.ru
https://agrostrana.ru
https://www.asienda.ru
https://www.5lepestkov.com
https://roza-zanoza.ru
https://agrostrana.ru
http://www.natures-sunshine.ru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *