Kwas foliowy na straży Twojego zdrowia.

Kwas foliowy na straży Twojego zdrowia.

Kwas foliowy nazywany jest inaczej witaminą B9, witaminą B1, witaminą M, albo folatyną. Piszę dziś o nim z kilku powodów.
Po pierwsze kwas foliowy jest jedną z najbardziej niedosuplementowanych witamin w Twoim organizmie.
Po drugie kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w zapewnieniu Twojemu organizmowi równowagi również emocjonalnej.
Po trzecie bardzo łatwo utracić wartość odżywczą w kwas foliowy.
Po czwarte kwas foliowy chroni Twoje żyły przed miażdżycą, która może doprowadzić do udaru niedokrwiennego lub zawału serca.
Po piąte suplementacja, o której musisz wiedzieć.

Po pierwsze kwas foliowy jest jedną z najbardziej niedosuplementowanych witamin w Twoim organizmie.

Zalecane jego spożycie dla osób dorosłych wynosi 400 μg dziennie, a dla kobiet ciężarnych 600 μg dziennie. Badania wykazują, że aż 90% kobiet i 80% mężczyzn spożywa dziennie mniej kwasu foliowego niż wynoszą zalecane normy. Niedobory stwierdza się również u młodzieży w okresie dojrzewania i u osób w wieku podeszłym. Zatem z dużym prawdopodobieństwem pozwolę sobie założyć, że i Tobie brak jest kwasu foliowego.

Po drugie kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w zapewnieniu Twojemu organizmowi równowagi również emocjonalnej.

Niedobór kwasu foliowego daje szeroki wahlarz nieprzyjemnych skutków a może doprowadzić nawet do poważnych chorób. To, że zbyt niski poziom kwasu foliowego u kobiety ciężarnej może spowodować powstanie wad rozwojowych płodu jest faktem dość powszechnie znanym. Jednakże takie objawy jak: nadpobudliwość, trudności w zasypianiu, uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, stany niepokoju i lęku, depresja, bezsenność, problemy z pamięcią, nie są już wiązane z brakiem kwasu foliowego w organizmie. Inne objawy jego niedoboru to zaburzenia trawienia, niedokrwistość oraz podwyższony poziom homocysteiny.

Po trzecie bardzo łatwo utracić zasobność odżywczą w kwas foliowy.

Najbogatszymi źródłami kwasu foliowego są surowe lub krótko gotowane warzywa zielone, takie jak: brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi oraz sałata. Duże jego ilości zawierają nasiona roślin strączkowych: groch, soja i fasola. Występuje on również w drożdżach, pełnych ziarnach zbóż i kiełkach pszenicy. Bardzo dobrym źródłem są: pietruszka, jarmuż, papryka, kiwi, maliny i pomarańcze. Także orzechy stanowią cenne źródło kwasu foliowego. Spośród produktów pochodzenia zwierzęcego polecam podroby, a przede wszystkim wątróbkę.

Źródeł kwasu foliowego jest zatem szeroka gama, ale bardzo niewiele potrzeba, by znaczną część tej cennej witaminy utracić. Niewłaściwy sposób przechowywania produktu lub obróbka termiczna (nawet w niewysokiej temperaturze) pozbawia nawet 50% zawartego w nim kwasu foliowego. Większość warzyw i owoców zawiera do 200 μg/100g kwasu foliowego. Jedynie wątróbka drobiowa 600 μg. Gdy stracą one połowę tej wartości, to zostanie naprawdę niewiele. Jakby tego było mało, na biodostępność kwasu foliowego (czyli ile ze skonsumowanej „porcji” zostanie przyjęte przez Twój organizm) może wpływać wiele czynników, m.in. skład diety, procesy przetwórcze oraz czynniki fizjologiczne. Używki (alkohol, nikotyna), stany zapalne przewodu pokarmowego a także przyjmowanie niektórych leków np. przeciwbólowych, przeciwpsychotycznych, przeciwpadaczkowych, przeciwcukrzycowych, wpływających na kwasowość przewodu pokarmowego oraz pigułek antykoncepcyjnych, również zakłóca wchłanianie kwasu foliowego.

Po czwarte kwas foliowy Twoje żyły przed miażdżycą, która może doprowadzić do udaru niedokrwiennego lub zawału serca.

Szczególną właściwoscią kwasu foliowego jest jego zdolność do odczepiania homocysteiny od tętnic wieńcowych i przekształcania w nieszkodliwą metioninę.
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym i jest dostarczana do organizmu wraz białkiem pochodzenia zwierzęcego. Umożliwia ona regenerację uszkodzonych tkanek oraz powoduje szybsze krzepnięcie krwi. Zbyt wysoki poziom homocysteiny może prowadzić do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych oraz odkładania się cholesterolu, a w konsekwencji do udaru, zawału, oraz choroby zakrzepowej.
Tak więc zdolność kwasu foliowego do obniżania homocysteiny jest moim zdaniem jedną z istotniejszych właściwości dla Twojego organizmu. Dostarczenie organizmowi kwasu foliowego na poziomie 500 μg dziennie może zapobiec zawałowi, udarowi oraz chorobie zakrzepowej.

Po piąte suplementacja, o której musisz wiedzieć.

Czy wystarczy zatem suplementacja kwasem foliowym w kapsułkach? Moim zdaniem kwas foliowy jako suplement nie jest niestety substancją naturalną. Jest coś lepszego. Drożdże.
Drożdży wyróżniamy dwa rodzaje: piwowarskie (piwne) i piekarnicze (spożywcze), i to nie jest ten sam produkt. Obie wersje są bogate w witaminy i minerały, jednakże drożdże piwowarskie są „mocniejsze”. Wśród ich bogatych wartości wymienić muszę witaminy z grupy B, witaminę H, kwas foliowy, kwas pantotenowy, oraz minerały takie jak krzem, chrom, selen, fosfor i żelazo. A zatem polecam Ci drożdże jako naturalne źródło zdrowia. Nie polecam jednak konsumpcji w postaci płynnej. Lepsze są drożdże w tabletkach, zwróć uwagę jednak by kupić te właściwe. Dostępne są drożdże o nazwie łacińskiej saccharomyces boulardii i to są probiotyki, nie o nich tu mowa. Te właściwe, drożdże piwne, występują pod łacińską nazwą saccharomyces cerevisiae.

Zatem, wobec takich faktów jak: niska podaż kwasu foliowego w Twoim pokarmie, jego niska bioprzyswajalność, wrażliwość na działanie temperatur, oraz jego niezastąpiony udział w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu, polecam suplementację drożdżami saccharomyces cerevisiae.

Zapraszam Cię na mojego bloga, wizytuj, komentuj, pytaj. Czym blog mój bogaty tym rady.

Evelka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *