Głóg – na serca potęgę

głóg na serca potęgę

Głóg nazywany jest walerianą serca. Wyróżnia się dwie jego odmiany: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Kwiaty zbiera się w pierwszej fazie kwitnienia i suszy w temp. do 40 st C. Owoce zrywa się jesienią, gdy są dojrzałe i suszy w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 80 st C. Liście zbiera się przed lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40 st C. Kwiaty i liście można połączyć.
O głogu warto wiedzieć, że działa on powoli i łagodnie. Aby odczuć cudowny wpływ zioła na serce i nie tylko trzeba cierpliwości i konsekwencji. Efekty suplementacji widoczne są po upływie 6 tygodni od rozpoczęcia kuracji. Zażywać można głóg bez obawy uszkodzenia ścian drobnych naczyń, nawet jeśli wykazują zmiany miażdżycowe. Działanie zioła utrzymuje się przez długi czas i nie obserwuje się szkodliwych skutków ubocznych.

Skład chemiczny

Głóg zawiera flawonoidy, związki karotenoidowe i trójterpenowe, pochodne puryny, jak adenina i guanina oraz nukleozydy, jak adenozyna i guanozyna, aminy, związki kumarynowe, jak eskulina, fitosterole oraz garbniki, witaminy C i PP.

Głóg na serca wzmocnienie

Zioło jest powszechnie znane z działania wzmacniającego serce. Składniki głogu zwiększają siłę uderzeń serca, zwalniając jednocześnie ich częstotliwość. Wzmacniają mięsień sercowy, poprawiają przepływ krwi przez serce, obniżają zapotrzebowanie serca na tlen. Zioło pomaga sercu pompować krew z mniejszym wysiłkiem. Zwiększa ukrwienie serca, wzmacnia układ krążenia. Działa antyarytmicznie, przeciwmiażdżycowo, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Zwiększający się dopływ krwi umożliwia doprowadzenie niezbędnej ilości tlenu do mięśnia sercowego oraz usunięcia szkodliwych metabolitów. Dzięki temu serce zaczyna pracować ekonomiczniej, a nieco dłuższe przerwy między skurczami umożliwiają lepszy wypoczynek mięśnia sercowego.

Głóg przeciw krwotokom

Zioło uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz błony międzykomórkowe. Zapobiega w ten sposób powstawaniu wysięków. Głóg rozluźnia naczynia krwionośne oplatające serce, więc jeśli nawet powstanie skrzep, to ma on możliwość swobodnego przepływu. Bardzo ważną informacją jest to, że zioło nie zaburza procesu krzepnięcia krwi. Zwróćmy uwagę, że kasztanowiec krew zagęszcza, a miłorząb rozrzedza. W przypadku głogu, bądź spokojny, nie wpływa on na gęstość krwi.

O miłorzębie i kasztanowcu zapraszam do wpisów:

Lecznicze właściwości miłorzębu

Zbawienne działanie kasztanowca w leczeniu chorób żył

Głóg na rozluźnienie

Bardzo duże znaczenie ma działanie rozkurczowe głogu na naczynia wieńcowe serca. Tutaj polecam wyciągi z kwiatów, które są silniejsze niż owoce pod względem rozluźniającym. Zmniejszenie napięcia ścian naczyń powoduje ustąpienie bólu oraz uczucia duszności. Zmniejsza ilość kwasu mlekowego, produktu ubocznego spalania glukozy podczas wysiłku fizycznego, który powoduje ból mięśnia sercowego. Wyciągi z kwiatów głogu działają rozkurczowo także na mięśnie gładkie jelit, macicy oraz dróg moczowych. Przetwory z głogu działają uspokajająco, szczególnie z kwiatów. Mogą zapobiegać licznym nerwicom wegetatywnym, w tym serca. Alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco, dwukrotnie jednak słabiej od korzenia kozłka, natomiast wodne napary czy odwary z głogu pod tym względem są mało aktywne.

Na mózg

Zioło doskonale działa również w upośledzonym krążeniu krwi w naczyniach mózgowych, zawrotach i bólach głowy oraz ogólnym zmęczeniu. Na przetwory z głogu,korzystnie reagują również naczynia mózgowe. Ich rozszerzenie umożliwia doprowadzenie z krwią zwiększonej ilości tlenu oraz składników odżywczych, co przeciwdziała anemizacji mózgu. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza dla ludzi starszych ze zmianami miażdżycowymi.

Głóg obniża cholesterol i ciśnienie

W nadciśnieniu, a także w zaburzeniach ciśnienia krwi, zwłaszcza pod wpływem bodźców zewnętrznych głóg cię na pewno wspomoże. Znosi on objawy zawrotów głowy, uczucia „uderzenia krwi do głowy” oraz przeciwdziała przykrym skokom ciśnienia.
Do niedawna jeszcze mylnie wierzyliśmy, że wysoki poziom cholesterolu spowodowany jest spożywaniem pokarmów, które same mają wysoką zawartość cholesterolu. Obecnie wiemy jednak, że wysoki poziom cholesterolu jest związany z ogólnoustrojowym zapaleniem, które bogaty we flawonoidy głóg pozwala złagodzić. A zatem gdy jego poziom w twoim organizmie jest wysoki, zażywaj zioło na poprawę zdrowia.

Jak zażywać głóg

Głóg trzeba zażywać długo, gdyż pierwsze działanie może być widoczne dopiero po 6 tygodniach. Najlepiej zażywać głóg na pusty żołądek, na godzinę przed ćwiczeniami, a następnie przed pójściem spać. Dzięki temu aktywne składniki zostaną prawidłowo rozłożone w żołądku i rozprowadzone po krwiobiegu. Stosując głóg przed ćwiczeniami, pomagasz swojemu systemowi sercowo – naczyniowemu odpowiednio się rozluźnić. W ten sposób zmaksymalizujesz swoją sesję ćwiczeniową, co zaobserwujesz większą tolerancją na ćwiczenia.

Wskazania

Częstoskurcz, nerwice serca, nerwobóle, miażdżyca, choroba wieńcowa, zdenerwowanie, bezsenność, stres, kołatanie serca, dusznica bolesna, nadciśnienie, miażdżyca, zaburzenia krążenia obwodowego i mózgowego. Preparaty z głogu, ze względu na ich działanie nasercowe są szczególnie polecane u osób w wieku podeszłym przy kołataniu serca. jego starczych zmianach, przedwczesnych skurczach. Jest to jeden z cenniejszych leków stosowanych w chorobach serca, w miażdżycy i nadciśnieniu oraz w bezsenności i w nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Preparaty z głogu stosuje się w chorobach serca, przewlekłej i mało nasilonej niewydolności wieńcowej, postępującym osłabieniu mięśnia sercowego na tle zaburzeń metabolicznych po przebytych chorobach zakaźnych oraz u osób w wieku podeszłym, zaburzeniach rytmu serca, spowodowanych podnieceniem nerwowym i w innych dolegliwościach.
Dlatego preparaty głogu są korzystne dla ludzi z chorobą wieńcową i nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami ukrwienia mózgu. Głóg może także być wykorzystany w leczeniu zaburzeń rytmu serca, kołatania serca występującego w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Głóg ma działanie uspokajające i choć jest ono o połowę słabsze od waleriany, to jednak równie cenne.

Napar

Aby sporządzić napar należy 3 łyżki kwiatów, liści lub owoców głogu zalać 2 szklankami wrzącej wody; odstawić na 20 minut, a następnie przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.

Głóg na wino

Z owoców głogu można przyrządzić wino, które zasobne będzie we flawonoidy i fenolokwasy. Należąc do win białych lub lekko różowych, zależnie od kwasowości i przebiegu fermentacji, będzie doskonałym alkoholem o leczniczych właściwościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *