Babka lancetowata na kaszel i na rany

babka lancetowata

Babka lancetowata to bardzo powszechne zioło. Rośnie niemalże wszędzie i jest prawie niezniszczalna. Nawet regularnie deptana i rozjeżdżana przez samochody i tak pozostaje żywa, najwyżej jest nieco pomięta 😉

Podstawowe związki czynne w babce lancetowatej

Swoje właściwości babka zawdzięcza flawonoidom, w tym przede wszystkim glikozydom irydoidowym (aukubinie i katalopolowi). W liściach babki lancetowatej występują ponadto garbniki, kwasy organiczne, związki śluzowe, pektyny i sole mineralne. A wśród nich krzemionka i sole cynku.

Działanie babki lancetowatej

Przetwory z liści babki lancetowatej działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz przewodu pokarmowego. Zmniejszają także przekrwienie błon śluzowych oraz nadmierną przepuszczalność naczyń krwionośnych włosowatych. Ponadto działają bakteriostatycznie. Obserwuje się również nieznaczne działanie wykrztuśne i rozkurczowe na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Odwary działają też nieco ściągająco i słabo moczopędnie. Badania ostatnich lat wykazały, że wyciągi wodne z liści babki lancetowatej, stosowane doustnie, pobudzają wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych, a więc substancji chroniących organizm ludzki przed inwazją wirusów. Zewnętrznie stosowane preparaty z babki przyspieszają gojenie ran i regenerację naskórka.

Działanie babki na układ pokarmowy

Babkę stosuje się jako lek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. Działa on osłaniająco w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy oraz w stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ponadto stosowane doustnie odwary i napary z liści babki są dobrym lekiem w przypadku biegunek. Znoszą one skurcze mięśni gładkich jelit, zwiększają nieco wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Śluzy z liści babki działają osłaniająco na przewód pokarmowy i chronią błonę śluzową przed samostrawieniem. Właściwości te są szczególnie cenne w przypadku choroby wrzodowej powodującej nadmierną produkcję kwasu solnego w żołądku.
Liście babki lancetowatej stosuje się wewnętrznie przeważnie w mieszankach ziołowych. Odwary podaje się doustnie w podostrych i przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, bezkwaśności oraz uszkodzeniu błon śluzowych żołądka i jelit przez związki chemiczne lub endogenne toksyny bakteryjne, a także podczas biegunki.

Działanie babki lancetowatej na układ oddechowy

Babka lancetowata odbudowuje i chroni błony śluzowe układu oddechowego. Związki czynne zawarte w babce zwiększają także ilość śluzu wytwarzanego w oskrzelach, rozrzedzają go, co ułatwia oczyszczanie się dróg oddechowych i znosi suchy, uporczywy kaszel. Dlatego też babkę można stosować jako łagodny środek wykrztuśny, w nieżytach górnych dróg oddechowych z zalegającą wydzieliną i utrudnionym odkrztuszaniem.

Babka lancetowata zewnętrznie

Zewnętrznie używa się babki do okładów na trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia, do obmywania w stanach zapalnych sromu oraz na miejsca ukąszenia owadów, czyraki. Odwar z babki stosuje się do przemywania oczu w zapaleniu spojówek. W leczeniu zapaleń spojówek mogą także być wykorzystywane napary z nasion babki.

Działania niepożądane

W dawkach leczniczych nie zaobserwowano szkodliwych objawów po przetworach z liści babki lancetowatej.

Przetwory

Napary i odwary przygotowujemy zalewając 1/2-1 łyżki suszonych liści szklanką wrzątku. Napar odstawiamy na 10 minut, a odwar trzeba gotować przez 3 minuty. Uzyskany napar czy odwar może być używany doustnie 2-4 razy dziennie w przypadkach biegunek i nieżytów przewodu pokarmowego lub do płukania ust i gardła w przypadkach nieżytów oraz przy bólu zębów, a także do przemywań, okładów i irygacji. Przy leczeniu zapaleń spojówek napary i odwary należy rozcieńczyć dwukrotnie. Sok uzyskany przez miażdżenie świeżych liści babki można wcierać w miejsca użądlone przez owady, np. komary, pszczoły, osy, trzmiele, bowiem sok babki znosi ból i obrzęk. Medycyna ludowa polecała picie wina (4 części) zmieszanego z sokiem babki (1 część), w przypadku krwawień z przewodu ·pokarmowego – 1 łyżkę, 3-4 razy dziennie.

Zioła przeciwbiegunkowe

Zmieszać po 15 g liści babki, kwiatów rumianku, kory dębowej, owoców borówki czarnej i ziela rdestu ptasiego oraz po 10 g kłącza pięciornika i porostu islandzkiego. Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką wody ciepłej. Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie przed jedzeniem 1 szklankę jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, osłaniający oraz przeciwbiegunkowy.

Zioła do okładów ocznych

Zmieszać po 20 g liści babki lancetowatej i kwiatów malwy czarnej oraz po 10 g kwiatów jasnoty białej i kwiatów rumianku. Zalać 0,5 łyżki mieszanki 2/3 szklanki wody wrzącej i naparzać 15 -20 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Stosować do okładów na oczy jako środek przeciwzapalny, bakteriobójczy i osłaniający.

Babka lancetowata – syrop wykrztuśny

100 g świeżych liści babki pociąć na małe kawałki, dodać 100 ml wody przegotowanej i ostudzonej i zmiksować lub zemleć przez maszynkę, wycisnąć sok z miazgi, przesączyć i rozpuścić w nim 100 g cukru, po czym ogrzewać do wrzenia. Rozlać do małych butelek i przechowywać w lodówce. Stosować po 1 łyżeczce do 0,5 łyżki kilka razy dziennie jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy dla dzieci i młodzieży.

Z czym łączyć babkę lancetowatą

Korzystne jest łączenie liści babki z liśćmi pokrzywy i mniszka lekarskiego w kuracjach wzmacniających. Dla poprawy trawienia można łączyć babkę z piołunem i bobrkiem trójlistkowym. W chorobie wrzodowej żołądka z prawoślazem i żywokostem. W przeziębieniach z podbiałem, tymiankiem i anyżem oraz kwiatami pierwiosnka lekarskiego. Odwar z nasion uzyskamy zalewając 1 łyżeczkę nasion szklanką wrzątku i gotując przez 5 minut. Odwar ten może być używany na okłady i do przemywania oczu w przypadku zapalenia spojówek i powiek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *